sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Valmentajalta: Keep on going!

Mitä ihmettä? Valmentajan ei kuuluisi tuntea kovaa lihaskipua kovan harjoituksen jälkeen, niin että jopa sängystä nouseminen on tuskallista, portaiden alas kävelystä puhumattakaan. Nämä tuskaisat kivut kuuluvat urheilijoille, pelaajille. Koko kesä on vedetty täysillä portaita ylös ravaten ja hyppien sekä Kerttulan metsissä puita ”halaillen” (vain mukana olleet tietävät mitä tämä tarkoittaa). Täytyy todeta, että minulla on todennäköisesti viivästynyt lihaskipu, todellakin. Vakuutan itselleni, että tämä johtuu vain siitä kun lihakset joutuvat työskentelemään toisella tavoin kuin aikaisemmin tai yhtäkkisen kovalla teholla mihin en ole pitkään aikaan tottunut.

Elimistöni kiputilaa kutsutaan lyhenteellä DOMS (suomeksi viivästynyt lihaskipu) mikä käytännössä johtuu rasituksen aiheuttamista lihasvaurioista. DOMS, tästä lähin minua vaivaa DOMS, kuulostaa niin paljon hienommalta kuin lihaskivut. Hienolta kuulostaa myös lihasentsyymien määrän kasvaminen noin 2-10 kertaiseksi kovan harjoituksen jälkeen veressä. Tämä aiheutuu juuri siitä että lihassyyt venyvät kuormituksessa missä lihas toimii myös venyttävissä liikeradoissa ja täten yksittäisiin lihasalueisiin ja niiden lihassyihin kohdistuu suuria rasituksia. Rasituksen aiheuttama lisääntynyt reaktiivisten happomolekyylien tuotos yhdessä kalsiumsäätelyn muutosten kanssa aiheuttaa vammoja lihassyiden rakenteisiin. Tätä me tytöt siis teemme meidän treeneissämme. Lihasvaurioiden seurauksena lihaksiin tulee ikään kuin tulehdustila, mikä yhdistyy myös nesteen kerääntymiseen eli turvotukseen lihaksen sisällä että sen ympärillä. Tulehdustila lisää hormonien ja hormoneille läheisten aineiden kuten histamiinin, serotoniinin ja prostalkiinin määrää. Nämä aineet ärsyttävät erityisiä kipuhermoja lihaksissa saaden aikaan kivun aistimuksen keskushermostossa.

Tässä olen nyt kolme päivää tuskaillut DOMSin oireiden kanssa, mutta onneksi apuun tulee RICE (Rest,Ice,Compression,Elevation) menetelmä. Lepoa on ollut pakko noudattaa kun jalat eivät yksinkertaisesti ole ottaneet käskyjä vastaan. Seuraavaksi nostan kintut kohti kattoa ja jäähdytän kipeytyneitä alueita kylmäpakkauksella, tällä helteellä se tuskin tuottaa tuskaa. Myös se miten saa ravintoa harjoittelun jälkeen vaikuttaa siihen miten nopeasti kykenee palautumaan. Niinpä nautin paljon hiilihydraatteja ja proteiineja jotta elimistöni energiavarastot täyttyvät ja vaurioituneet lihakset saavat uutta rakennusainetta. Mitenköhän meikäläisen laihdutusruokavalio pitää näistä hiilihydraateista, mutta tämä DOMS on niin kivuliasta ja jos ei RICE menetelmäkään auta niin ei muuta kuin syömään. Henkilökohtaisesti itse DOMSin kokeneena pyrin jatkossa välttämään lihaskipujen syntymistä. On kuitenkin tärkeää ymmärtää että DOMS on ihan normaalia. Kaikki nopeaa ponnistusta edellyttävät liikkeet ja harjoitusmuodot sisältävät eniten lihaskipua aiheuttavaa kuormitusta.

Yhtä kokemusta rikkaampana aion toteuttaa seuraavaksi nk. Excentristä harjoittelua, missä lihassyyt sekä venyvät että supistuvat samanaikaisesti. Syväkyykkyjä tiedossa, tytöt!

Keep on going!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti